Оградите от плетена мрежа са едни от най-често срещаните видове огради, които се използват днес. Този тип огради е широко разпространен за целите на сигурността, както и за създаване на най-различни видове заграждения. Доказано една от най-евтините опции за ограда, плетената оградна мрежа е лесна за монтаж и е удобна за използване за различни пространства. Когато избирате такъв тип ограда, трябва да вземете под внимание мястото което ще се огражда и какво ще предпазва. Има различни видове плетени огради и по-долу са някои характеристики, които трябва да запомните, когато правите избор.

Дебелина на тела или Фи

Това описва здравината на телта, която се използва за направата на мрежата; колкото по-дебел е тела, толкова по-здрава и трайна става мрежата. По-дебелата поцинкована тел прави мрежата по-тежка. Когато избирате верижна ограда, трябва да знаете, че колкото по-тежка е тя, толкова по-скъпа ще бъде.

Оградната мрежа обикновено се предлага в размери от 1.5 до 4мм дебелина на тела, като дебелина 4 мм е изключителна рядкост, тъй като е доста дебела и тежка за стандартна ограда.
Оградата с размер 1,8 или 2 мм обикновено се използва за търговски цели, а оградите за жилищни сгради и дворове често се правят от тел с размер 2,2мм.

Оградна мрежа с дебелина 1,7мм обикновено се използва за създаване на временна ограда.

Материал

Повечето огради са направени от поцинкован тел, който се произвежда от желязна тел потопен в разтопен цинк, за да се получи повърхност, която издържа на атмосферните условия и я прави по-малко податлива на корозия.

В зависимост от обработката при изтегляне (намаляване на диаметъра) теловете получават различна твърдост. Има такива които лесно ще огънете с ръка, те са меки. Лесно се работи с тях, но мрежата произведена с такъв тел е слаба и може да се огъне при натиск или да се разтегне още при монтажа. Внимавайте когато избирате! На пазара се предлагат доста такива варианти. Обратно, ако теловете за твърди или стоманизирани, те са трудни за огъване, а мрежата от такъв тел е доста по-яка.
Попитайте продавача за това от какъв тел е изработена мрежата или най-добре пипнете и се уверете сами!

Плетената мрежа се предлага с различни покрития, което я прави по-адаптивна към средата. Масово се използва поцинкованта оградна мрежа. Тя е със светъл металически цвят. С времето потъмнява и се окислява, но не ръждясва. Все още може да срещнете мрежи направени от черни, непоцинкоани телове. Тази мрежа ще ръждяса след първото съприкосновение с вода.
Най-интересни са плетените мрежи с PVC покритие. Това е на практика полимер, който покрива стоманената сърцевина на тела. Цветовете на PVC слоя са най-често зелени, но има кафеви, черни и дори бяло. Най-важната характеристика тук е скрита още при производстото на теловете с PVC покритие и това е устойчивостта на UV лъчи. Ако в полимерното покритие е добавена UV защита, мрежата ще издържи 10-15 години, без да мръдне.
Ако се нуждаете от еластична ограда, изберете плетена мрежа с покритие, като имате предвид, че обикновено е по-скъпа от оградата без покритие.

Размер на отворите

Размерът на квадратчетата на плетените огради описва гъстотата между жиците. Колкото по-малък е размерът на отвора, толкова по-здрава е оградата, защото това означава, че оградата има повече метал.

Размерът на квадратите, който е подходящ при избора на плетена мрежа, ще зависи от това каква ограда ще правите, какво пространство ще ограждате или какво е предназначена да защитава мрежата.

Ако искаме оградата да служи ефективно, като същевременно да издържи дълги години на износване е добре да изберем по малките отвори. Класическата ограда с плетена мрежа има отвори 4,5см. В наши дни все повече се налагат отворите 5см и 5,5см. Ако пък търсим икономичен вариант и не държим толкова на това как изглежда оградата, ще изберете едрите отвори от 6 или повече сантиметра.

Толкова много възможности за избор

Като се вземе предвид, че всеки размер на отворите на плетената мрежа може да се комбинира с почти всяка дебелина на тела, то вариантите на мрежи стават доста. Например мрежата с квадратче 4 см може да се изработи от телове с дебелина 1.5, 1.6, 1.8, 2, 2.2, 2.5, 3 или 3,5мм. Ето защо е добра идея да се консултирате с наш специалист относно избора. Ние ще Ви дадем няколко варианта за целите които си поставяте, а Вие ще изберете според бюджета, който сте отредили.
Отделно е добре да знаете, че плетените огради се предлагат на различни височини. Ние като производител предлагаме от 80 см височина до 5 метра.
По-високите огради обикновено се правят от два реда мрежа, поставени един над друг, за да се осигури по-голяма стабилност, а пък и монтажа става по-лек така.
В повечето случаи 1,20 или 1,50 метра огради се използват за жилищни цели, докато 1,80 и 2 метра са по-често използвани за заграждения за животни.
Плетените огради над 2,5 метра могат да се видят на спортни арени, докато 3-метрови огради и нагоре са обичайни за охранителни и индустриални цели.

Каквито и да са вашите нужди от ограда, плетените мрежи от поцинкован тел често са един от най-добрите избори за ограждане!
© 2024 Ферит ЕООД. Всички права запазени. | Условия за ползване | Доставка | Бисквитки