Къщичка за птици може да се купи във всеки магазин за домашни любимци днес, но много любители на птиците предпочитат да я направят със собствените си ръце.

Ако решите сами да направите клетка за вашите пернати любимци, тогава първо вземете решение за нейния размер. Помислете как трябва да бъде проектирана клетката, така че птиците да се чувстват комфортно в нея и да могат да се движат свободно.

Ще Ви запознаем с изработването на няколко типа волиери, в зависимост от пространството, с което разполагате.


Малки балконски клетки за птици


Голямото предимство на малката волиера е найната „мобилност“. Тя е лесно преносима, което прави възможно осигуряването на най-добри условия за отглеждане на птиците през цялата година – през топлите месеци може да се изнесе на балкона, а през студените дни да се премести на топло, закътано място. Единственото, с което трябва да се внимава, е пренаселването.

Волиерата може да бъде направена от дърво и метал или изцяло от метал. За предпочитане са изцяло металните клетки, защото издържат много дълго във времето.

Конструкцията на металната волиера се изработва от тънкостенен винкел. От профила се заваряват рамки, които образуват стените на волиерата. В тях се поставя метална мрежа с големина на отворите 20х20мм.

За целта, на помощ идва фирма Ферит ЕООД, която произвежда както плетена поцинкована мрежа, специално за изработка на волиера, така и предлага заварена мрежа с различни големини на квадратите.

Не забравяйте и вратичките! Разположете ги така, че да осигуряват безпрепятствен достъп за почистване на дъното, за окачване на гнездилките и при даване на храна.

Много е важно изработване на „легенче“, в което се поставя волиерата. За целта е необходим лист ламарина и малко сръчност при разкрояването.

Големи градински волиери


Изработването на градинска волиера е малко по-трудоемко, като на илюстрациите са показани отделните етапи на строителството.


Първо трябва да се определят разположението и размерите й. Най-добре е изложението да бъде южно. Градинската клетка за птици има две помещения – външно и вътрешно. Външното помещение по структура прилича на балконската волиера, но е доста по-голямо. Дължината и широчината се определят според наличното място. След като мястото се подравни и почисти се бетонира. Бетонът се излива така, че основите да стърчат примерно 15-20см над нивото на почвата. Едновременно с това се бетонират в основите и металните колони, които носят конструкцията на волиерата.

Така ще направите стабилна конструкция с достатъчно дълбоки основи, защитени срещу замръзване на почвата през зимата и преставляващи сигурна преграда срещу хищници, които биха опитали да прокопаят тунел и да влязат в клетката. След около двайсетина дни, върху оформения от колоните скелет се опъва и закрепва мрежата.

Тук отново на помощ идва фирма Ферит ЕООД, която произвежда плетена поцинкована мрежа, специално за изработка на клетки за птици, както с различни големини на квадрата (от 1х1см до 7х7см), така и с различни височини (до 5 метра), според специфичните изисквания на клиента.

Волиерата задължително трябва да има покрив, който да я предпазва от дъжд и пряка слънчева светлина.

Вътрешното помещение на градинската волиера представлява малка стаичка, свързана чрез вратичка с външното помещение. Тук птиците нощуват, мътят и намират подслон през мокрите и студени периоди на годината. Размерите на вътрешното помещение зависят от това колко броя животни ще отглеждате. Помещението трябва да има малко прозорче, през което да влиза светлина през деня, а за през нощта инсталирайте електрическа лампа с малка мощност.

Тъй като птиците се стряскат и блъскат една в друга, когато е тъмно, слабата светлина ще ги предпазва от нараняване. При показаното на илюстрациите разположение вътрешното помощение трябва да има две врати, като при отваряне на вътрешната врата, външната да бъде затворена.

Не поставяйте във волиерата излишни предмети. Достатъчно е да наредите хранилки, поилки и ванички за къпане. Бихте могли в някой ъгъл да засадите широколистно дърво или някакъв вид храст. Изобретателността Ви би могла да стигне и по-далеч – плитки езерца, водопадчета в изкуствени скали или фонтанчета. Въпрос на въображение и възможности.

Така от все сърце ще може да се радвате на красивите си пернати любимци, за които саморъчно сте създали малък кът естествена среда в просторната и удобна волиера.
© 2024 Ферит ЕООД. Всички права запазени. | Условия за ползване | Доставка | Бисквитки