Цените на повечето метали, с изключение на алуминия, спадат. Низходящата тенденция е налице на вътрешния пазар в резултат на същите процеси на международните пазари.

Очаква се цените да достигнат плато в края на годината. Това коментира пред БТА Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Глoбaлнитe цeни нa aлyминия зaпoчнaxa дa ce пpoмeнят в ĸpaтĸи пepиoди oт вpeмe, ĸoeтo мoжe дa пpeдпoлaгa пo-нaтaтъшни cпaдoвe в cтoйнocттa. Oбpъщaнe нa възxoдящa тeндeнция oбaчe нe мoжe дa ce cлyчи, дoĸaтo aлyминият нe ycтaнoви яcнa минимaлнa цeнa.

Eнepгийнaтa ĸpизa в Eвpoпa, ĸoятo дoйдe пpeди нaчaлoтo нa вoйнaтa, дoвeдe дo cпиpaнe нa пpoизвoдcтвoтo нa aлyминий в цeлия ĸoнтинeнт. Ceгa нaтиcĸът въpxy цeнитe нa aлyминия щe ce yвeличи oщe пoвeчe, aĸo EC пpoдължи c пocлeдния cи ĸpъг oт нaмиcлeнитe caнĸции.

При желязото, медта, цинка и оловото вече има известен спад, но това се отчита на база достигнатите ценови нива в средата и през четвърто тримесечие на 2021 г., когато почти всички метали бяха с пикови цени. Например, флуктуациите при цената на медта от начални 7000-8000 долара/тон преминаха 10 500 долара/тон в средата на миналата година и стигнаха до 9500 долар/тон в края на годината.

Намалените цени на металите, високите енергийни разходи на фирмите в българската металургия няма да доведат работодателите до невъзможност да изплащат работните заплати на персонала, смята експертът. В колективните трудови договори в бранша е предвидено увеличение на заплащането и на практика ежегодно в бранша има средно с до 10 на сто увеличение на заплатите, което се спазва, каза Паунова.

Тя напомни, че в металургията има най-високи разходи за труд след тези в ИТ сектора и енергетиката. В тези разходи влизат и другите социални придобивки и допълнителни плащания, извън работната заплата. Средната заплата в целия сектор - черна и цветна металургия и леярство, е 1830 лева, като тя е най-ниска в леярството - около 1200-1300 лева, а най-висока - 2300 лева, в цветната металургия. Въпреки по-доброто ниво на заплащане спрямо средното за страната браншът изпитва дефицит на кадри, особено на висококвалифицирани специалисти.

Най-важното за българската металургия е да има сигурни енергийни доставки на нормални цени, каза Политими Паунова. Тя припомни, че основното искане на този бизнес бе свързано с възможността да се сключват дългосрочни договори за електроенергия, но изтъкна, че до момента не знае да има фирма със сключен такъв. Не очаквам това да стане скоро, говореше се, че тази възможност ще се включи в правилата за търговия на борсата за ток, но няма парламент, няма редовно правителство и проблемите остават, допълни Паунова.

Източници: money.bg, bta.bg, dnevnik.bg
© 2024 Ферит ЕООД. Всички права запазени. | Условия за ползване | Доставка | Бисквитки