Плетените огради са често използван тип метална ограда с много приложения. Този тип ограда се използва за обезопасяване на цели имоти или в по-малки площи като спортни игрища, зоологически градини, около открити плувни басейни и дори за създаване на заграждения за животни.

Монтирани правилно, тези оградни системи са здрави и издръжливи, съставени от четири основни компонента, както са изброени по-долу.


Рамка или колове

Първият и най-важен компонент на всички плетени огради е носещата конструкция на оградата. Тази конструкция се състои от стоманени тръби или бетонни колове, които действат като стълбове и горни греди, създавайки рамка, върху която се окачва стоманената мрежа.

За най-надеждана инсталация металните стълбове трябва да бъдат монтирани с горни греди и след това да бъдат поставени в отвори, пълни с бетон. След като бетонът изсъхне, стълбовете ще бъдат достатъчно сигурни, за да издържат на опъна от мрежата, без риск от поддаване или провисване. За още по-голяма сигурност може да се използва и долна греда за допълнително рамкиране на оградата.

Мрежа

Следващият компонент на здравата ограда е мрежата. Тя се изрботва от стоманена тел (мека/твърда), която се огъва и след това се свързва, за да се създаде мрежа, която е еластична, но много издръжлива. Телта с различни дебелин се използва за създаване на мрежи с различна якост. Обикновено телта е поцинкована, така че е устойчива на корозия в продължение на много години. Може също така да се потопи в PVC покритие преди плетене, за да се създаде по-атрактивен вид.

Когато се монтира, мрежата се окачва на горната греда и се опъва между стълбовете. Ако се използва долна релса, мрежата също се закрепва към нея.

Фитинги

Има редица фитинги, които строителите използват, за да изградят здрава ограда, направена от плетена оградна мрежа. Те включват горни капачки, които затварят горния край на тръбите и краища на напречните греди, които държат горната и долната релси на място. За монтиране на мрежата се използват пръчки за опъване, които се провират в краищата на мрежата. Те представляват плоско или кръгло желязо с дебелина не повече от 6мм и дължина според височината на мрежата.

След това се използват телове или скоби за завързване върху горната и долната греда, за да поддържат мрежата добре опъната, предотвратявайки провисването й.

Врати

И накрая, повечето телени огради ще включват някакъв вид врати, независимо дали е малка порта с панти, през която да преминават хора, по-дълги врати с панти с опори за преминаване на превозни средства или дори големи плъзгащи се врати.

Всички порти са окачени с помощта на различни фитинги и обикновено изискват брава или резе, за да ги държат затворени. Няма особен смисъл да инвестираате в скъпи ключалки или катинари, тъй като телената оградна мрежа може да бъде лесно преодоляна с клещи за арматура.

Оградите от плетена мрежа са лесни за изграждане в повечето случаи. За да се гарантира, че оградата е издръжлива и не провисва и губи здравината си, стълбовете трябва да бъдат поставени нагъсто, най-добре в бетон. Това може да бъде малко предизвикателство, така че е най-добре да наемете опитни хора, които да поставят този тип ограда или поне да поставят стълбовете.

Когато са направени правилно със здрави, вертикално поставени стълбове и мрежа от стоманизирана тел, правилно опъната върху рамката, тези огради правят подходящи и икономични прегради, които да отговарят за много различни цели!

Имате нужда от здрава оградна мрежа на територията на България? Обадете се на Ферит ЕООД и ние ще Ви осигурим точната мрежа за Вас!
© 2024 Ферит ЕООД. Всички права запазени. | Условия за ползване | Доставка | Бисквитки